Vrolijke Vrijdag #59 Jonny Greenwood’s Max/MSP patch

Ruim een week geleden tipte Jannes me onderstaand filmpje waarin de gitarist van Radiohead Johhny Greenwood gebruik maakt van een zogenaamde Max/MSP patch. Huh, wat?

Max is een grafische ontwerpomgeving voor muziek, video, audio en multimedia en is vanaf het midden van de jaren 80 ontwikkeld. Het wordt voornamelijk gebruikt door artiesten, componisten, wetenschappers, docenten, studenten en softwareontwerpers.

Volgens Wikipedia:

Max is oorspronkelijk geschreven door Miller Puckette (Patcher Editor van Apple Macintosh midden jaren 80) om componisten de kans te geven op een interactieve manier muziek te creëren met de computer. In de loop der jaren is Max/MSP uitgebreid, onder meer met MIDI.

Het programma zelf (de ontwerpomgeving) is heel modulair. Het komt er voornamelijk op neer, dat men dingen combineert uit de gedeelde bibliotheek. Met andere woorden, je gebruikt bestaande modules die je dan met elkaar verbindt door middel van virtuele draadjes. Deze bouwstenen noemt men objecten. De plek waar deze modules worden samengevoegd noemt men de patcher. Een object kan één of meerdere ingangen hebben, waar bijvoorbeeld geluid inkomt, en één of meerdere uitgangen, waar bijvoorbeeld een geluidsingaal gegenereerd wordt. Nadien wordt een uitgang van een object met de ingang van een ander object verbonden. De objecten sturen hun boodschap van de uitgang van een eerste object naar de ingang van een tweede object.

Als gitaarpedalen-nerd gaat zelfs mij dit enigszins boven de pet, maar ik wilde het jullie niet onthouden 🙂 Ik ben ook wel benieuwd wie er meer ervaring hiermee heeft.

Bekijk hier alle eerdere Vrolijke Vrijdags.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.