Tooltip #55 Verandert Music Beta van Google (ook) de muziekcultuur?

Vorige week dinsdag lanceerde Google de nieuwe muziekdienst Music Beta: ‘Upload your personal music collection to listen anywhere, keep everything in sync, and forget the hassle of cables and files’, aldus de Amerikaanse zoekgigant. Een logische stap voor het bedrijf met de beste zoeksoftware van het afgelopen decennium en in tijden waar cd-collecties worden ingewisseld voor immense digitale catalogi die al dan niet betaald of gratis verkregen zijn. Veel sites praten vooral over hoe het precies functioneert of welke auteursrechtelijke haken en ogen er nog aan zitten. Ik ben meer geïnteresseerd in hoeverre het gedrag van de consument(en) en muzikant(en) verandert. Wat voegt Music Beta dan toe naast bijvoorbeeld iTunes en Spotify?

Bij Tooltip #12 schreef ik al over de gefragmenteerde muziekbeleving die de lancering van Spotify teweeg zou brengen en verwees daarbij naar mijn artikel uit 2006 in het studentenmagazine XI over ‘De afbraak van de albumcultuur‘. Deze veranderende luistercultuur heeft al zijn weerslag gehad op de manier waarop muzikanten hun muziek uitbrengen, want steeds vaker stellen artiesten hun muziek eerst of alleen via internet beschikbaar. Naast deze manier van distribueren, verandert ook wat ze distribueren. Zo kondigde eind vorig jaar Pete Philly met zijn Open Loops bijvoorbeeld al aan, wekelijks nieuwe tracks in een aantrekkelijk visueel online jasje te gaan publiceren. Weer een mooi voorbeeld van beta-denken over muziek. Zo verandert dus de manier waarop, de frequentie van en de hoeveel muziek die muzikanten uitbrengen. Je kunt je dan afvragen wat de rol of het belang van een platenlabel, distributeur, iTunes, Spotify en Music Beta zou kunnnen of moeten zijn.

Kort gezegd biedt iTunes met haar downloads jou als luisteraar nu een manier om je eigen digitale muziek collectie offline uit te breiden en Spotify vervangt jouw collectie voor een handige toegang tot hun online mega-collectie. Music Beta zit daar tussenin: je krijgt een handige toegang om jouw collectie online te beheren en te beluisteren. Bij Tooltip #19 schreef ik het volgende over eigenlijk een vergelijkbare service voor notities, knipsels en afbeelden: Evernote.

Vorig jaar december schreef ik in ToolTip #3 al over het handige online dataopslag programma Dropbox. Sinds enige tijd maak ik daarnaast ook gebruik van Evernote. Dit is een vergelijkbare applicatie, maar is meer bedoeld voor kleine bestanden, knipsels, ideeën, links etc. Net als bij Dropbox wordt er een klein programmaatje op je computer geïnstalleerd dat continue in verbinding staat met je online opslagplek ‘in the cloud’ (zie TED-tip #15 met Nicholas Carr over het tijdperk van The Cloud).

Dit eigenlijk wat Google ook voor je doet met de lancering van het nieuwe Music Beta. In die zin verandert er na iTunes en Spotify dan ook niet zo veel. Het biedt (slechts) een andere elegante manier om jouw muziek (online) op te slaan en eenvoudig op verschillende manieren weer te beluisteren.

Eerdere ToolTips: 

Tooltip #54 Analyseer je potentiële hit met uPlaya
Tooltip #53 Bereken je online invloed met Klout
Tooltip #52 Ebookplatform 24Symbols
Tooltip #51 Zelf games maken via GameSalad
Tooltip #50 Online gitaarlessen van GuitarTricks
Tooltip #49 Shuffler.fm en de kracht van willekeur
Tooltip #48 Een draagbare oplader van zonne-energie
Tooltip #47 Verspreid als eerste via Spread.us
Tooltip #46 Een versterker om mee te bellen.. IK Multimedia
Tooltip #45 Labtones, (weer) een online muzieknetwerk
Tooltip #44 Geld bij elkaar sprokkelen via Flattr
Tooltip #43 Klem, klip of driepoot voor digitaal zakmes?
Tooltip #42 Kitara. Voor de postmoderne gitarist…
Tooltip #41 Guitar Buddy. Je digitale gitaarvriend
Tooltip #40 iRealBook. Alle jazzstandards digitaal gebundeld
Tooltip #39 Maak je eigen ochtendritme met Breaker
Tooltip #38 Mailings versturen via MailChimp
Tooltip #37 Ecologisch verantwoord je gitaar stemmen..
Tooltip #36 Mac App Store, voor op je computer
Tooltip #35 Online je presentaties delen met SlideShare
Tooltip #33 i-tab: Niet meer uit je kop maar op je kop!
Tooltip #32 We hebben een band, nu nog een naam…
Tooltip #31 Plaxo: adresboek 2.0
Tooltip #30 Mindnode: Handig Mindmap programma met een ‘d’…
Tooltip #29 RockMelt, een nieuwe ‘social browser’
Tooltip #28 Je persoonlijke Twitter-krant met Paper.li
Tooltip #27 Eenvoudig je website schetsen via Mocking Bird
Tooltip #26 Inzoomende presentaties met Prezi
Tooltip #25 Garageband ’11 vertelt hoe je speelde
Tooltip #24 Maak eenvoudig een woordwolk met Wordle
Tooltip #23 TwitterCounter widget
Tooltip #22 Grote bestanden verzenden
Tooltip #21 Een website maken met Squarespace
Tooltip #20 Stel je eigen site samen met flavors.me
Tooltip #19 Verzamel je ideeën, links en foto’s met Evernote
Tooltip #18 Creëer je eigen tv-kanaal met Yubby (of Dik)
Tooltip #17 Bettween.com
Tooltip #16 Google TV als entertainment ‘schil’
Tooltip #15 Online samenwerken met Google Docs
Tooltip #14 De iPad en tijdschriften 2.0
Tooltip #13 Bak met Playlistify je eigen mixtape
ToolTip #12 Spotify zal de muziekcultuur (weer) veranderen
ToolTip #11 Via BlogBird eenvoudig je eigen site maken
ToolTip #10 Via Mflow je favoriete muziek delen en verkopen
ToolTip #9 Issuu: Publiceren was nog nooit zo eenvoudig
ToolTip #8 Negen Raden voor Social Media Gebruik
ToolTip #7 Na ‘ontvrienden’ nu virtuele zelfmoord: ‘Web 2.0 Suicide Machine’
ToolTip #6 Opnemen van Skype-gesprekken
ToolTip #5 Smoov: nieuwe generatie webinterface
ToolTip #4 Tweetdeck: profielenbeheer
ToolTip #3 Dropbox: online data opslag
ToolTip #2 Google Wave; Forum Romanum 2.0?
ToolTip #1 ArtistData

 

 

 

 

3 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Eenvoudig artikelen later lezen via Instapaper Tooltip #56 Luisteren en uitzenden via Wahwah.fm Tooltip #55 Verandert Music Beta van Google (ook) de muziekcultuur? Tooltip #54 Analyseer je potentiële hit met uPlaya Tooltip #53 Bereken je online invloed met Klout […]

  2. […] Eenvoudig artikelen later lezen via Instapaper Tooltip #56 Luisteren en uitzenden via Wahwah.fm Tooltip #55 Verandert Music Beta van Google (ook) de muziekcultuur? Tooltip #54 Analyseer je potentiële hit met uPlaya Tooltip #53 Bereken je online invloed met Klout […]

  3. […] wahwah.fm – the music around you from wahwah.fm on Vimeo. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.