Lachsalvo’s voor Herman In Een Bakje Geitenkwark

Foto Daan van der Schroeff

Afgelopen zondag verslagen namens 3VOOR12/Amsterdam:

Vrijdenken Festival, VPRO in de Beurs van Berlage – 30 mei  2011

De hele middag presenteert VPRO Dorst in de kelders van de Beurs van Berlage  verschillende muziek- en theatervoorstellingen van jong en opkomend talent. Een half uur later dan gepland is het in de zogeheten kabinettenkamer tijd voor een zanggroep die al sinds de middelbare school bij elkaar is. Het komische a-capella mannenkoor met de opmerkelijke titel Herman In Een Bakje Geitenkwark was eerder al te zien in onder meer Paradiso, Carré en de Sugar Factory en deed ook diverse festivals en theaters door het hele land aan. De heren verschenen daarnaast al op de kijkbuis en haalden het tot de derde ronde van het programma The Sing-Off van SBS6.

Te midden van dikke kluismuren, vergeelde tegels en oude houten panelen krijgen de klankdichters vanaf moment één bij het aanwezige publiek de handen eenvoudig op elkaar. De a-capella muziek varieert van Middeleeuwse harmonieën tot eigentijdse breakbeats en vloeit eenvoudig over in jazz met trekjes van kleinkunst. De bezoeker wordt continu verrast met een grote variatie van muziek, choreografie en komedie. Zo wordt bijvoorbeeld voor het meisje op de eerste rij een zoet dansje opgevoerd over de muziek van de Merci-reclame, met gevatte eigen teksten als: “Jij bent de erwtensoep na een heerlijk dagje ijs.”

Vervolgens trekt het vrolijke kwartet een hiphop parodie uit de kast en galmen subtiele bliepjes in combinatie met harmonieuze oe’s en ah’s over yoghurt en fruit in een blender door de betonnen kelder. Zodra bijna het hele recept is gerapt en een van zangers “en zeventien kiwi’s” zingt, wordt het nummer subiet onderbroken. “Wat zeg nu je nu?” vraagt een ander en krijgt daarmee de lachers op zijn hand.

Hoogtepunt van het optreden van Herman in een bakje Geitenkwark is toch wel de filmtrailer over een vechtscene met wederom de medewerking van iemand uit het publiek. Uit de monden schallen levensechte trompetten en daarover hoort men zo’n karakteristieke lage Hollywood-stem die een ninjafilm aankondigt: “One man, three ninja’s..”. Na de al hilarische uitleg over de scene, volgt een nog leukere uitvoering die voorzien is van indrukwekkende geluidseffecten met een ritme dat beangstigend veel op een echt filmtrailer lijkt. De volgende keer hoeft Herman In Een Bakje Geitenkwark niet weggestopt te worden in de kelder, maar verdient hij een plekje op een grote podium.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.