Tooltip #104 Spelend gitaar leren spelen met Rock Prodigy

Aangezien ik sinds 11 september 2001 (echt waar) gitaarles geef, heb ik op Mindnote.nl al regelmatig over interessante ontwikkelingen bij gitaarles geschreven.

Naast het dossier met mijn master-scriptie Gitaarles 2.0, herinneren jullie misschien nog wel vrolijke vrijdag #55 om gitaar te spelen zonder te oefenen met PossessedHand? Of tooltip #63 om eenvoudig online ASCII gitaartabs te maken of deze post over online gitaarles geven en betaald krijgen via Live4Guitar marketplace.

Vandaag belicht ik Rock Prodigy, een nieuwe gitaarles app (van €7,-) voor de iPad, iPhone en iPod Touch waar onder meer Dave Mustaine, The Offspring en Grateful Dead hun medewerking aan verleenden.

WAT – Volgens de makers is Rock Prodigy “your mobile instructor that listens to your guitar, shows you what to play, and gives you points for hitting the right notes. With dynamic real-time feedback, an onboard tuner, customizable feature options, and lessons from today’s top professional musicians, Rock Prodigy is the complete guitar learning experience.”

Ik heb er even mee gespeeld en les één voelt inderdaad als level één van een game waarin je wordt uitgelegd hoe alles werkt. In plaats van te horen te krijgen hoe je moet schieten of hoe je de game pauzeert, leer je welke lijnen welke snaren representeren, welke fretten je moet indrukken en hoe je de instructie kunt pauzeren of langzamer kunt laten afspelen. Met name deze laatste functie is natuurlijk erg handig in een educatieve setting.

Rock Prodigy werkt zowel met een elektrische als een akoestische gitaar (wel even een koptelefoon op doen anders hoort de game ook het geluid van zichzelf in plaats van alleen jouw gitaar). Voor een elektrische gitaar heb je natuurlijk wel een interface nodig zoals bijvoorbeeld Amplitube’s iRig of Sonoma’s Guitar Jack.

WAT NIET – Aangezien ik alleen nog maar de eerste les heb gevolgd, weet ik nog niet hoe het niveau uiteindelijk wordt en hoe de interactie met de lesmaterie dan verloopt, maar aangezien er diverse professionele muziekdocenten van diverse muziekuniversiteiten aan hebben meegewerkt verwacht ik dat dit wel snor zit.

WAT WEL – Wat ik leuk aan deze app vind is de Guitar Hero-achtige manier van noteren en lezen. Waar je bij de videogame Guitar Hero als een auto op een gitaarhals de noten tegemoet rijdt, maakt Rock Prodigy gebruik van een horizontale beweging. In tegenstelling tot conventionele en  stilstaande tabulaturen, komen bij Rock Prodigy (en ook bij Guitar Pro’s MySongbook) de noten rechts uit je scherm aanrollen met daarbij ook visuele cues en gesproken tips.

Een andere leuke feature van Rock Prodigy is de game laag. Je krijgt namelijk punten voor de juist gespeelde noten. Net als Garageband van Apple de noten volgt die jij speelt, kan Rock Prodigy horen of jij de juiste noten speelt en ook of ze op het juiste moment worden aangeslagen. Dit hoort normaal alleen je gitaarleraar in de les, maar zodra je thuis gaat oefenen it’s up to you. Met deze “real-time polyphonic pitch detection” verandert dit dus. Nais, nais, nais..

Bekijk hier alle Tooltips over muziek(-educatie) en innovatie

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.