Mindnote Bandtip #3 Hoe schrijf ik een persbericht?

Regelmatig vragen allerlei bandjes aan mij wat je nu precies moet doen om bijvoorbeeld optredens te regelen, hoe je een persbericht of eigen nummer schrijft of hoe je nu echt een stap verder kunt komen en verder uit de buurt kunt spelen etc. De komende tijd zal ik met een aantal korte bandtips de fantasie van (jonge) bands proberen te prikkelen.

Bij de eerste twee bandtips vertelde ik hoe je een optreden kunt regelen (deel 1 en deel 2). Vandaag zal ik kort uitleggen wat er zoal komt kijken bij het schrijven van een persbericht.

1. Wie is je publiek?

Bij persberichten zijn dat voornamelijk redacties van kranten, tijdschriften of online media. Podia en je fans benader je doorgaans via andere manier. Hier zal ik later nog een bandtip aan wijden. Dit is belangrijk om je te beseffen, aangezien bijvoorbeeld spelfouten dan echt uit den boze zijn.

Wat wil je bekendmaken?

Het belangrijkste is dat je iets nieuwswaardigs te melden hebt. Dit kan gewoon nieuws zijn (niet dat jullie gitarist bijvoorbeeld in zijn nopjes is met zijn nieuwe versterker, wat overigens wel geschikt is voor je bandblog, want er zullen ongetwijfeld fans zijn die dat leuk vinden om te weten en daar bij het volgende optreden naar zullen (uit)kijken), maar ook aankondigingen van (speciale) optredens zoals een cd-presentatie, benefietavond of andere plannen voor de toekomst zoals een kleine clubtour. Je gaat niet alleen je biografie met wat mp3’s als persbericht versturen naar allerlei redacties. Als bijlage kan dat wel weer.

Waarom wil je dat bekendmaken?

Allereerst is het natuurlijk goed om gewoon je naam te vestigen. Los van de muziek, kennen heel veel mensen wel enkele namen van de afbeelding hiernaast. Verder wil je natuurlijk zoveel mogelijk optredens krijgen en vervolgens dat daar ook nog mensen naar toekomen. Ondanks de groeiende mogelijkheden die sociale media bieden, blijft een (groot) artikel (met foto) in een krant of magazine van waarde. Hierdoor stijgt de band namelijk uit boven de middelmaat, want niet iedere band staat met een (groot) artikel (met foto) ik een krant of magazine.

Hoe wil je dat bekendmaken?

Allereerst loont het de moeite om tijd en energie in de kop van het artikel te steken. Deze wekt namelijk de eerste interesse van de journalist en, mits goed gekozen, kan zomaar klakkeloos door hem of haar worden gekopieerd. Als je een pakkende en/of informatieve kop boven je artikel hebt staan, sta je al met één-nul voor. Vervolgens moet je voor jezelf altijd het standaard lijstje met wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe afgaan of je geen informatie bent vergeten. Je zult namelijk niet de eerste zijn die is vergeten de aanvang van een cd-presentatie of hoe je daar kunt komen, te vermelden. Bij een persbericht moet je gewoon volledig zijn, anders komt het onprofessioneel over. Probeer je verhaal trouwens met wervend taalgebruik over te brengen, want een drukke journalist krijg op een dag wel meerdere persberichten en heeft geen zin om zin door lange, saaie en vermoeiende zinnen te worstelen.

——

Tot slot, geef met een streep, zoals bijvoorbeeld hierboven, nog een aantal praktische gegevens over jezelf. Begin zo’n regel bijvoorbeeld met: “Noot voor de redactie. In de bijlage vindt u de poster en voor meer informatie kunt u contact op nemen via naam@adres.nl of op telefoonnummer 06 cijfers. Succes!

4 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] harmonie en kakofonie Mindnote Bandtip #4: Hoe arrangeer ik een nummer? Tempo, dynamiek en ritme. Mindnote Bandtip #3 Hoe schrijf ik een persbericht? Mindnote Bandtip #2 Hoe regel ik een optreden? (deel 2) Mindnote Bandtip #1 Hoe regel ik een […]

  2. […] harmonie en kakofonie Bandtip #4: Hoe arrangeer ik een nummer? Tempo, dynamiek en ritme. Bandtip #3 Hoe schrijf ik een persbericht? Bandtip #2 Hoe regel ik een optreden? (deel 2) Bandtip #1 Hoe regel ik een optreden? (deel […]

  3. […] schrijf ik een nummer? Mindnote Bandtip #4: Hoe arrangeer ik een nummer? Tempo, dynamiek en ritme. Mindnote Bandtip #3 Hoe schrijf ik een persbericht? Mindnote Bandtip #2 Hoe regel ik een optreden? (deel 2) Mindnote Bandtip #1 Hoe regel ik een […]

  4. […] bandtip #5: Hoe arrangeer ik een nummer? Tonaliteit, harmonie en kakofonie. Mindnote Bandtip #3 Hoe schrijf ik een persbericht? Mindnote Bandtip #2 Hoe regel ik een optreden? (deel 2) Mindnote Bandtip #1 Hoe regel ik een […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.