Is de gitaar dood? Wat betekent het instrument voor de hedendaagse muziek?

Gisteren verscheen aan het eind van de middag een verse 3TIP12 op muzieksite 3VOOR12/Amsterdam. Iedere week geeft de hoofdstedelijke redactie van 3VOOR12 daarmee drie tips voor het naderende weekend. Gisteren gebeurde er echter iets vreemds. Enkele uren na publicatie, werd één van de drie tips – over het eerste Guitar Matrix Festival van komende zaterdag – alweer verwijderd. De tip werd niet vervangen en dus werd het eigenlijk een 2TIP12.

Voor de transparantie is het goed om te weten dat ik sinds februari dit jaar die Guitar Matrix Festivals produceer en programmeer in opdracht van muziekplatform Music Matrix (van Jack Pisters; het hoofd van de popafdeling van het Conservatorium van Amsterdam) en dat ik tot en met januari dit jaar hoofdredacteur van 3VOOR12/Amsterdam was. Zodoende heb ik nog wel nauwe banden met de redactie, maar ik ben dus sinds februari niet meer bij de redactie betrokken. Door die nauwe band heb ik wel vernomen dat een gitaarfestival door de redactie blijkbaar “te 90’s” gevonden wordt.

Als organisator en promotor van het Guitar Matrix festival heb ik juist de missie om de veelzijdigheid en evolutie van het instrument te belichten en te vieren. In die rol vind ik het natuurlijk jammer en merkwaardig dat de tip (met vier te winnen pass-partouts) niet bij een breder publiek is terecht gekomen en gebruik daarom bij deze mijn eigen blog om dit alsnog te kunnen melden. Daarnaast ben ik oprecht verbaasd dat een gitaarfestival blijkbaar associaties oproept met de jaren negentig en ik ben dan ook heel benieuwd of dit bij het ‘grote publiek’ ook zo is of dat dit alleen geldt voor de huidige redactie van 3VOOR12/Amsterdam.

Als voormalig hoofdredacteur wijs ik verder graag kort op de relevantie van het Guitar Matrix festival voor 3VOOR12/Amsterdam en waarom het in mijn ogen onnodig was om te verwijderen. Dit openbaar verantwoorden van mijn visie op 3VOOR12/Amsterdam deed ik overigens in het verleden al vaker (onder meer op een eigen netwerkborrel, bij andere symposia en als gastdocent). Dit artikel verwoordt dan ook geen eigen rancune, maar past bij mijn eigen transparante manier van werken en eerdere uitlatingen. Ik wil met dit artikel dan ook niet zozeer de redactie van 3VOOR12/Amsterdam de zwarte piet toespelen, maar ik ben me erg bewust van mijn dubbelrol en dat dit misschien wel zo zou kunnen overkomen. Ik vind echter dat ik ondanks deze ‘spagaat’ inhoudelijk op deze gebeurtenis kan ingaan. Zoals gezegd is mijn rol momenteel nu om de Guitar Matrix festivals onder de aandacht te brengen en de veelzijdigheid van het instrument te vieren.

Ik wil allereerst een aantal argumenten geven waarom het Guitar Matrix festival wat mij betreft relevant is voor 3VOOR12/Amsterdam, dan een aspect benoemen waarom ik begrijp dat een publicatie hierover wellicht gevoelig ligt en afsluiten met een vraag voor jullie lezers.

1. Ten eerste heeft het Guitar Matrix festival nieuwswaarde. Het is een nieuw festival in Amsterdam en aanstaande zaterdag is de eerste editie van in totaal zeven. De aanleiding voor het festival lijkt me daarnaast ook interessant. Het is dé maandelijkse opmaat voor het grootste gitaarfestival van Europa in december 2012: Amsterdam Electric Guitar Heaven.

2. Dan de lokale relevantie. Het Guitar Matrix festival wordt morgen gehouden in dé opkomende muziekhub van Mokum (muzyQ), georganiseerd dus door oa het hoofd van het Conservatorium van Amsterdam én met artiesten die allemaal ook een binding hebben met Amsterdam. Pablo van de Poel is (gitarist van DeWolff en misschien wel de bekendste) student van het Conservatorium van Amsterdam, Raphael Vanoli is de gitarist van het Amsterdamse Knalpot (wellicht één van de hipste export producten van de hoofdstad) en Marcel Singor is gitaardocent aan het Conservatorium van Amsterdam en speelde onder andere mee op het laatste album van de toetsenist van De Jeugd van Tegenwoordig Seymour Bits (zie ook de video hieronder). Allemaal gitaristen die ervoor zorgen dat het instrument in Nederland en daarbuiten leeft; en hoe.

3. Uit het vorige punt komt namelijk ook een ander punt naar voren waaruit blijkt dat de gitaar een springlevend is in actuele producties. Een gitarist als Raphael van Knalpot laat zien dat het instrument nog steeds evolueert en het een plek verovert in nieuwe muziek (zie ook onderstaande video).

Laten ik afsluiten met het punt waarom ik nog zou kunnen begrijpen dat 3VOOR12/Amsterdam wellicht moeite had met de publicatie: mijn rol. Ik zie zelf natuurlijk ook bovengenoemde ‘belangenverstrengeling’ omdat ik het festival organiseer en voormalig 3VOOR12/Amsterdam hoofdredacteur ben. Ik kan me dan uiteraard voorstellen dat een publicatie over Guitar Matrix door 3VOOR12/Amsterdam bij het publiek als vriendjespolitiek zou kunnen overkomen, terwijl je als redactie natuurlijk ten doel stelt objectief muzieknieuws te willen brengen en te duiden. Ik heb zelf ook altijd geprobeerd om dergelijke verschillende belangen binnen de redactie te vermijden, maar zoals gezegd, ik vervul geen enkele rol meer binnen de redactie. Daarbij vind ik dus om bovengenoemde redenen dat de inhoud uitermate relevant is en dat de tip niet verwijderd had hoeven worden. Of de tip had niet eens gepubliceerd moeten worden, want dan was dit artikel overbodig geweest. Wel publiceren met diverse retweets en likes als gevolg en dan snel weer verwijderen, vind ik dus onbegrijpelijk en onnodig.

Nogmaals, bovenstaand betoog is geen rancuneuze sneer naar de Amsterdamse redactie van 3VOOR12, maar een aanleiding tot hopelijk een inhoudelijke discussie over de betekenis en rol van de gitaar in de hedendaagse muziek. Vandaar mijn vraag aan jullie, het grote publiek. Wat betekent de gitaar voor jullie in de hedendaagse muziek? Speelt deze een belangrijke rol of slechts een bijrol? Leven wij gitaristen met ons hoofd in het verleden, of zien jullie ook dat het instrument telkens evolueert en een prominente plaats inneemt in het huidige muzieklandschap? Gitaristen en gitaarliefhebbers en zijn morgen tussen 16:00 – 00:00 meer dan welkom in de Music Matrix om te vieren dat de gitaar leeft! 🙂


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.