Het Mortale Tribunaal: Maart 2010

Met in de uitzending: 2 Days on Milk, Billy Rock and the Gamblers, Box & Dice en Side Ditch

[3VOOR12/Amsterdam – 23 maart  2010]

Iedere derde vrijdagavond van de maand ontvangt deejay Christiaan Walraven bij Radio Mortale een prominente gast uit de muziekindustrie en een redacteur van 3VOOR12/Amsterdam. De opgestuurde demo’s worden dan onderworpen aan het kritisch luisterende oor van het Mortale Tribunaal. Vanavond zijn dit Ron van de Sterren (PopSport en 3VOOR12NL) en redacteur Meindert Bussink (MindNote).

Na de Mortale hit van deze week Everything is Better van Lola Kite, maakt het panel zich dan echt gereed om zich auditief te buigen over het eerste nummer Can’t Get Enough van de band 2 Days on Milk uit Leiden en omstreken. Bussink typeert het als een fris en zomers nummer met een lekker rauw randje, maar verliest na een aantal minuten wel zijn aandacht: ‘Het klinkt goed, maar kabbelt wat te lang voort.’ Van De Sterren vult aan: ‘Het is goed, maar mist een eigen gezicht. Het klinkt alsof de band nog in een fase is van dingen nadoen, ook al gebeurt dit misschien niet heel bewust.’

Na het nummer Eyes Closed van Rebecca Sier is het tijd voor de tweede beoordeling van het tribunaal over het rockabilly trio uit Den Helder Billy Rock and the Gamblers. Van De Sterren verwacht het nummer The Way to Heaven niet nog een keer op te zetten, maar is wel benieuwd hoe het over een jaar klinkt. ‘Het vergt lef om deze muziek te maken in deze tijd. Het is ook net geen carnaval, er zit iets van een donker tintje in. Wanneer de heren nog wat meer naar bijvoorbeeld Nick Cave gaan luisteren, kan het wel eens heel interessant worden’. Daarnaast hoopt hij dat het ook nog wat minder netjes wordt, maar ‘meer wiskey’. Walraven ziet live wel een mooi feestje voor zich.

Wanneer het tussendoortje Naar Rechts van de Don’t Touch My Croque Monsieurs met de gast bijdrage van Ome Omar is gedraaid, is het tijd voor Box & Dice met Ambience Amsterdam. Bussink vindt het zonder prominente gitaar nog best aardig rocken en energiek: ‘Het klinkt muzikaal en stilistisch gezien heeft de gitaarsolo iets weg van Frusciante’. Van De Sterren vind het ook goed klinken, maar moet wel denken aan een soort schoolproject: ‘Het voelt een beetje alsof er een aantal dingen bij elkaar zijn gepropt. Misschien was het beter geweest om hier en daar wat te knippen en er bijvoorbeeld twee nummers van te maken.’ Volgens Walraven heeft de band enigszins een conservatorium sound en klinkt het allemaal iets te gemaakt, iets te bedacht: ‘Nog even een rap en dan weer wat drums’.

Voordat de laatste band besproken wordt luisteren we naar Aha Erlebnis van Voicst en Hello Dan van Grizzly Adams. Het finale oordeel zal geveld worden over de band Sideditch met het nummer Mary. Na het beluisteren schalt er direct nog een nummer door de speakers: ‘De player op hun website begint automatisch te spelen’, legt Walraven licht geïrriteerd uit. ‘Radio de Gekke Herder zeggen wij dan altijd bij 3VOOR12 landelijk’, grapt Van De Sterren.

Hij vervolgt met zijn oordeel: ‘De muziek is best goed, maar het is een beetje te laat. Net hoorde we een band van 40 jaar te laat, maar dat kan op zich wel. Dit is vergelijkbaar met Coldplay, maar dan niet zó goed.’ Bussink stemt in met de gedachte dat de muziek die je regelmatig luistert je kan inspireren om zelf vergelijkbare muziek te gaan maken. De volgende stap is dan dat je verder gaat. Wel blijft het voor het panel de vraag wat deze band uit Denekamp, Overijsel, met Amsterdam heeft en waarom zij hun demo hebben opgestuurd. Blijkbaar zitten de Mortale-luisteraars door het hele land verspreid.

Wil je de uitzending online terugluisteren dan kan dat hier.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Het Mortale Tribunaal: Maart 2010 […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.