Crowdsourced componeren met Imogen Heap

Toen ik gisterenavond aan mijn volgers op Twitter vroeg waarover ik zou kunnen bloggen, tipte Janice Wong me over Imogen Heap.

Deze Engelse singer-songwriter, bekend geworden met het elektropopduo Frou Frou, is namelijk een eigenaardige soloartiest. In 2006 is ze genomineerd geweest voor twee Grammy Awards, maar won er helaas geen. Met haar laatste album Ellipse uit 2009 sleepte zij opnieuw twee nominaties in de wacht en won toen de ‘Best Engineered Album, Non-Classical’.

Ze kan dus wel aardig muziek maken, maar ze is ook opmerkelijk creatief met digitale media. Zo kun je op haar site bijvoorbeeld een video-auditie insturen om mee te dingen naar een virtueel live optreden bij het project Earth, of je kunt via haar site op de nummers van haar volgende show stemmen om zo de setlist voor haar volgende optreden te beïnvloeden. Participatie, crowdsourcing, fans betrekken bij je muziek, marketing, pr.. Hoe zullen we het noemen?

Voor haar nieuwste project, een album dat over ongeveer drie jaar zal uitkomen met om de drie maanden een nieuw nummer, schakelt ze opnieuw de hulp in van haar publiek (gisteravond had ze onder andere 1,511,563 volgers op Twitter!). Ze vraagt haar hen om muzikale inspiratie – seeds – en gaat daar vervolgens zelf mee aan de slag. De via SoundCloud ingestuurde geluidsfragmenten worden door Imogen vervolgens live van commentaar voorzien via de online streaming site Ustream.TV. Gewoon beschikbaar voor iedereen met een iPhone. Heel erg tof!

Wil je hierover meer weten, lees dan hier de Engelse omschrijving van Janice op de Masters of Media site. Het toffe weblog van mijn ex-studiegenoten van Nieuwe Media & Digitale Cultuur.

 

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] in een wikivideo. Te gek! Het wikivideo project van Eboman lijkt enigszins op het crowdsourced componeren via SoundCloud door Imogen Heap waarover ik een paar weken geleden al […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.