Op naar het ruime sop… met Blizzard #14

Tijdens de muzikantendag in Utrecht kwam ik de jongens van de Achterhoekse rockband Blizzard tegen. Drie guitige gabbers die op jonge leeftijd op de middelbare school een bandje begonnen en stapje voor stapje steeds verder kwamen. Dit is nu ook een probleem geworden volgens de band.

De stappen moeten groter, sneller en nog verder worden gezet. Drie jongens worden heren, maar hun gezamenlijke stipje op de horizon is gebleven. Terwijl de wereld om hen heen verandert en zijzelf ook, is de band een baken van rust gebleken.

Nu de drie kapiteins het ruime sop verkiezen, staat het bootje Blizzard voor de keuze rond te blijven dobberen in het pierebadje van de Achterhoek, of om een schip op te tuigen die de woelige baren zou kunnen trotseren.

Aangezien ik een apostel ben van het beta-denken voor muzikanten, vroeg ik de heren om van deze zoektocht naar hun gedeelde vuurtoren aan de horizon de komende maanden eens wekelijks in alle eerlijkheid verslag te doen. Eerder vertelden de heren al in verschillende posts hoe ze op dit punt beland zijn (12345678, 9101112, 13).

Vandaag verkent Niels de wereld van de elektronische drums.

# 14 – Elektronische drums 

Twee weken geleden kon je zien hoe er een fundament werd gelegd door basgitaar en drums. Deze week doet Niels verslag van zijn ontdekkingstocht in de wereld van elektronische drums.

Waarom elektronische drums
Ik wil een authentieke drumsound creëren door mijn akoestische drums aan te vullen met elektronische drums. Mijn strakke recht-toe-recht-aan drumspel wil ik accentueren met een over-de-top strakke drumsound.

Hoe deze sound precies moet klinken weet ik nog niet, maar het is een mooie reden om te ontdekken wat de mogelijkheden en de beperkingen zijn van elektronische drums. Een maand geleden stortte ik mij vol overgave op een – voor mij dan nog – onbekende wereld.

Research
Op internet zoek ik naar equipmentlists van drummers die mij inspireren en waarvan ik weet dat ze veel met elektronica doen: Dominic Howard (Muse), Josh Freese (Nine Inch Nails) en Rob Bourbon (LinkinPark). Het zijn lijsten met onbetaalbare apparatuur, waarvan veel mij niets zegt.

Ik wil weten waarvoor het gebruikt wordt, hoe het werkt en hoe het klinkt. Van oude hip-hop drumcomputers totintelligently power conditioners; ik zoek het op YouTube, lees fora en manuals. Leve the age of access!

Inventariseren en testen
Na mijn research op internet heb ik een goed beeld van de apparatuur die verkrijgbaar is en waar deze voor wordt gebruikt. Maar waar wil ik het zelf eigenlijk voor gebruiken? Ik wil voorlopig eerst experimenteren met verschillende samples en mijn MacBook daarbij als drummodule gebruiken. Het softwarepakket Battery 3 biedt uitkomst.
De samples in Battery wil ik extern (via MIDI) aansturen. Met een geleende usb audio interface, mijn eigen DTXplorer drummodule (die fungeert als midi-interface) en pads krijg ik de boel aan de praat! Voor de handige Harrie’s onder u is dit ongetwijfeld een open deur ter grootte van een walvisvagijn, maar voor mij was het een openbaring.

Triggers
Tijd om de boel aan te sluiten in de oefenruimte. Om samples toe te voegen aan de snare- en bassdrum zet ik er triggers op. Het werkt prima, maar het geluid is moeilijk te controleren.

Om meer controle over het geluid te krijgen, verwijder ik de originele vellen van de trommels en zet er gaasvellen (mesh heads) op. Hiermee produceert de trommel zelf geen geluid meer en hoor je enkel de sample die je aanstuurt.

Gaasvellen en triggers; het klinkt als ‘plug and play’, maar de boel fatsoenlijk afgesteld krijgen is een ellende. De instellingen van de drummodule, plaatsing van de trigger op het vel, spanning van het vel…

Ik heb een Yamaha DTXplorer en DTX II module geprobeerd, maar deze werken niet goed met de Ddrum triggers die ik gebruik. E-drum kenners adviseren Roland modules te gebruiken, dus ik ga maar eens op zoek naar een betaalbaar tweedehands exemplaar. Wordt vervolgd… 😉

In de volgende blogpost over twee weken vertelt Timo over de effecten die hij gebruikt voor zijn basgitaar geluid.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.