Op naar het ruime sop… met Blizzard #22

Tijdens de muzikantendag in Utrecht kwam ik de jongens van de Achterhoekse rockband Blizzard tegen. Drie guitige gabbers die op jonge leeftijd op de middelbare school een bandje begonnen en stapje voor stapje steeds verder kwamen. Dit is nu ook een probleem geworden volgens de band.

De stappen moeten groter, sneller en nog verder worden gezet. Drie jongens worden heren, maar hun gezamenlijke stipje op de horizon is gebleven. Terwijl de wereld om hen heen verandert en zijzelf ook, is de band een baken van rust gebleken.

Nu de drie kapiteins het ruime sop verkiezen, staat het bootje Blizzard voor de keuze rond te blijven dobberen in het pierebadje van de Achterhoek, of om een schip op te tuigen die de woelige baren zou kunnen trotseren.

Aangezien ik een apostel ben van het beta-denken voor muzikanten, vroeg ik de heren om van deze zoektocht naar hun gedeelde vuurtoren aan de horizon de komende maanden eens wekelijks in alle eerlijkheid verslag te doen. Eerder vertelden de heren al in verschillende posts hoe ze op dit punt beland zijn (12345678, 91011121314151617181920, 21)

#22 Timo over vocal effects

Tijdens het schrijven van nieuw materiaal, waar momenteel onze focus op ligt, experimenteert Timo er flink op los met zangeffecten. Daar vertelt hij deze week over.

Om een eigen smoel te creëren en een twist aan de zangpartijen te geven, ben in de wereld van de vocal effecten gedoken. Cross-over vocalen vind ik erg interessant en op zanggebied ben ik geïnspireerd door onder anderen JamiroquaiLimp Bizkit en Daft Punk.

Het filmische en harmonische van hun sounds vind ik te gek. Ik heb – vooral door goed te luisteren en zelf te proberen – achterhaald welke effecten zij voor de vocalen gebruiken, en hoe ze dit toepassen.

Toepassing
Na het schrijven van de lyrics, kijk ik waar ik het verhaal kan versterken door een bepaalde sound op de zang toe te passen. Naast soundtoevoegingen kunnen het ook stemmetjes en imitaties zijn. Ik speel met dialogen in de lyrics, maar kan er ook gewoon een bepaald stemmetje in verwerken omdat ik het vet vind.

Effect plug-ins
Op de Macbook in mijn homestudio werk ik met de PreSonus Native Effects plug-ins van Studio One. Ik mix meerdere effecten om tot de sound te komen die ik voor ogen heb. Naast octavers en overdrive gebruik ik flanger, chorus, harmonizers en vocoders. Tijdens het opnemen probeer ik veel uit en kijk wat het beste in de songs past.

Gitaar effectpedalen
Door te experimenten met gitaar effectpedalen, zoek ik uit hoe ik de sounds live kan reproduceren. Ik sluit een microfoon aan op verschillende pedalen en freak erop los. Vervolgens gooi ik de effecten tijdens de bandrepetities over mijn zangmicrofoon, en bekijk dan wat live het beste bruikbaar is. Het meest ben ik onder de indruk van de octavers en overdrive. Wat kun je daar een vette, spacy geluiden mee maken!

Uiteindelijk wil ik live drie microfoons gebruiken: een voor leadzang, een distortion mic en een mic met effecten.

Vanmiddag om 14:00 deelt gitarist Thies zijn ervaringen met sessiewerk.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Presentaties/Workshops « Op naar het ruime sop… met Blizzard #22 […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.