Op naar het ruime sop… met Blizzard #8

Tijdens de muzikantendag in Utrecht kwam ik de jongens van de Achterhoekse rockband Blizzard tegen. Drie guitige gabbers die op jonge leeftijd op de middelbare school een bandje begonnen en stapje voor stapje steeds verder kwamen. Dit is nu ook een probleem geworden volgens de band.

De stappen moeten groter, sneller en nog verder worden gezet. Drie jongens worden heren, maar hun gezamenlijke stipje op de horizon is gebleven. Terwijl de wereld om hen heen verandert en zijzelf ook, is de band een baken van rust gebleken.

Nu de drie kapiteins het ruime sop verkiezen, staat het bootje Blizzard voor de keuze rond te blijven dobberen in het pierebadje van de Achterhoek, of om een schip op te tuigen die de woelige baren zou kunnen trotseren.

Aangezien ik een apostel ben van het beta-denken voor muzikanten, vroeg ik de heren om van deze zoektocht naar hun gedeelde vuurtoren aan de horizon de komende maanden eens wekelijks in alle eerlijkheid verslag te doen. Na de introductie, de eerste stapjes, de eerste hoogtepunten en recente hoogtepuntende inkeerde eerste plannen en een heuse S.W.O.T.-analyse kijken de heren deze week naar hun DNA.

#8 DNA

In de blogpost van vorige week kon je lezen dat we de hulp van Rutger Middendorp inschakelden, om erachter te komen in welke volgorde we het proces het beste kunnen doorlopen.

Individuele DNA’s
Rutger vertelt ons dat we eerst met DNA-profielen van de bandleden individueel aan de slag moeten. Ze dienen als houvast en helpen ons te focussen. Je schept een kader waarbinnen je bij jezelf blijft.

We analyseren ‘wat’ iemand is en focussen op zijn kwaliteiten. De interviewsessies en onze eigenschappen dienen als input hiervoor. Per bandlid formuleren we drie kernwoorden die de persoon in kwestie helemaal omvatten.

Verzamelaar
Een concreet voorbeeld van zo’n eigenschap: tijdens de interviewsessies werd duidelijk dat Niels een verzamelaar is. Vroeger verzamelde hij postzegels, flyers en alles van Coca-Cola. Tegenwoordig verzamelt hij oude fotocamera’s en visuele inspiratie.

Wanneer we ons bewust zijn van deze verzameldrang, zien we dit – in combinatie met zijn nieuwsgierigheid – op meerdere fronten terug: Niels is altijd op zoek naar nieuwe muziek en inspirerende beelden door het volgen van een shitload aan blogs.

Deze eigenschap van Niels hebben we in zijn persoonlijke DNA-profiel vertaald naar de term ‘snaaien’. Op muzikaal gebied zou dit bijvoorbeeld kunnen betekenen dat Niels met verschillende drumsounds gaat experimenteren.

Band DNA
Na de persoonlijke DNA-profielen is het tijd voor het DNA van de band. Dit DNA wordt gevormd door een gezamenlijk standpunt. Waar staan we voor? En waarom? In de ‘periode-Blizzard’ ontbrak focus en hebben we nooit stilgestaan bij iets als een ‘gezamenlijk standpunt’.
Vanuit onze frustraties gaan we op zoek naar dit standpunt. We moeten het dicht bij onszelf houden en niet te moeilijk denken. Dan blijkt dat we eigenlijk dezelfde frustraties delen en dit ook wel van elkaar weten. Maar we hebben er nooit iets concreets mee gedaan.

Energie
Wat ons frustreert zijn bands die enkel voor zichzelf lijken te spelen. Waarbij tijdens een optreden iedere vorm van interactie ontbreekt. Wij barsten van de energie en willen dit overbrengen op het publiek. Dat is onze passie. We willen dat het publiek de show ervaart. Mensen meenemen in de muziek en in het optreden.

Perfectie
We ontdekken dat perfectie ook een passie van ons is. Vrijwel alle artiesten waardoor wij zijn geïnspireerd worden door deze eigenschap gekenmerkt:
Van jongs af aan kijkt Timo naar de films van Jim Carrey en raakt gefascineerd door zijn imitaties. Van het basgitaarspel en de zang van Sting, en de rap en totaalsound van Limp Bizkit loopt hem het water in de mond.
Thies raakt geïnspireerd door de gitaareffecten van U2’s The Edge, de unieke theatrale sound van Matthew Bellamy en het totaalgeluid van The Police.
Op drumgebied wordt Niels beïnvloed door de perfectie in de songs van Phil Collins, het groovende drumwerk van John Otto en de moddervette livesound van Daniel Adair.

Lees volgende week hoe Blizzard de focus moet verleggen om vanuit het DNA aan de slag te gaan.

 

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] de heren al in verschillende posts hoe ze op dit punt beland zijn (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11). Nu de vakantie voorbij is, zetten de heren de zeilen maar eens goed […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.