Op naar het ruime sop… met Blizzard #21

RehearsalschemeTijdens de muzikantendag in Utrecht kwam ik de jongens van de Achterhoekse rockband Blizzard tegen. Drie guitige gabbers die op jonge leeftijd op de middelbare school een bandje begonnen en stapje voor stapje steeds verder kwamen. Dit is nu ook een probleem geworden volgens de band.

De stappen moeten groter, sneller en nog verder worden gezet. Drie jongens worden heren, maar hun gezamenlijke stipje op de horizon is gebleven. Terwijl de wereld om hen heen verandert en zijzelf ook, is de band een baken van rust gebleken.

Nu de drie kapiteins het ruime sop verkiezen, staat het bootje Blizzard voor de keuze rond te blijven dobberen in het pierebadje van de Achterhoek, of om een schip op te tuigen die de woelige baren zou kunnen trotseren.

Aangezien ik een apostel ben van het beta-denken voor muzikanten, vroeg ik de heren om van deze zoektocht naar hun gedeelde vuurtoren aan de horizon de komende maanden eens wekelijks in alle eerlijkheid verslag te doen. Eerder vertelden de heren al in verschillende posts hoe ze op dit punt beland zijn (12345678, 910111213141516171819, 20).

#21 Schrijven, schrijven, schrijven

In de vorige blogpost blikten we terug op het eerste jaar van het proces waar we momenteel in zitten. De volledige focus ligt nu op het schrijven van nieuw materiaal. Hiervoor nemen we ruim de tijd en laten ons door niemand opjagen. We leggen de lat hoog en zijn veeleisend: de songs moeten écht goed in elkaar zitten.

Stapsgewijs
We streven naar een totaal van 10 à 15 nieuwe songs. Schrijven, schrijven, schrijven. Hieruit kiezen we vervolgens de beste nummers, die we tot in de puntjes arrangeren. Pas daarna gaan we aan de slag met het totale bandgeluid (hoe willen we klinken?) en werken we  toe naar de opname van – bijvoorbeeld – een EP. Deze stapsgewijze aanpak werkt voor ons het beste, omdat we hiermee voorkomen dat we in zeven sloten tegelijk lopen.

Stuwende basslick
De vierde nieuwe song staat momenteel in de steigers. Het nummer is voortgekomen uit een pompende, stuwende basslick die tijdens een van de jamsessies is ontstaan. We werken nog steeds volgens de workflow zoals we die bedacht hadden, en dit gaat uitstekend.


Repetitieschema
Sinds kort maken we gebruik van een repetitieschema, waarin we oefensessies twee maanden vooruit plannen. Bandrepetities planden we vaak een paar dagen van tevoren, dus deze lange termijn aanpak is revolutionair voor ons. We kunnen hierdoor beter een periode overzien en werken nu met korte termijndoelen (iedere twee weken een nieuwe song klaar).
Een andere noemenswaardige ontwikkeling is dat Thies per januari stopt met het geven van gitaarlessen in de Achterhoek. Hij heeft dit jarenlang gedaan en zet dit voort in zijn woonplaats Zwolle, of Leeuwarden. Door deze stap kan hij zich in het weekend volledig op de band toeleggen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.