Op naar het ruime sop… met Blizzard #7

Tijdens de muzikantendag in Utrecht kwam ik de jongens van de Achterhoekse rockband Blizzard tegen. Drie guitige gabbers die op jonge leeftijd op de middelbare school een bandje begonnen en stapje voor stapje steeds verder kwamen. Dit is nu ook een probleem geworden volgens de band.

De stappen moeten groter, sneller en nog verder worden gezet. Drie jongens worden heren, maar hun gezamenlijke stipje op de horizon is gebleven. Terwijl de wereld om hen heen verandert en zijzelf ook, is de band een baken van rust gebleken.

Nu de drie kapiteins het ruime sop verkiezen, staat het bootje Blizzard voor de keuze rond te blijven dobberen in het pierebadje van de Achterhoek, of om een schip op te tuigen die de woelige baren zou kunnen trotseren.

Aangezien ik een apostel ben van het beta-denken voor muzikanten, vroeg ik de heren om van deze zoektocht naar hun gedeelde vuurtoren aan de horizon de komende maanden eens wekelijks in alle eerlijkheid verslag te doen. Na de introductie, de eerste stapjes, de eerste hoogtepunten en recente hoogtepuntende inkeer en de eerste plannen is het nu tijd voor een heuse S.W.O.T.-analyse.

#7 Zielen op tafel

We moeten met ons DNA aan de slag. Erachter komen wie we zijn, wat we willen én wat onze kwaliteiten zijn. De zielen moeten op tafel! Maar hoe doen we dat eigenlijk?

Nieuwe inzichten
We willen eerst te weten komen wat onze individuele kwaliteiten zijn. We denken dat het maken van een SWOT-analyse hiervoor een oplossing biedt. Door onze individuele sterkten, zwakten, kansen en bedreigingen op papier te zetten, hopen we tot nieuwe inzichten te komen. Helaas levert dit niet het gewenste resultaat op. De cultuur binnen de band is nog niet eerlijk en zakelijk genoeg.

We zullen een andere manier moeten vinden om dieper in onszelf te graven. Er moet een antwoord komen op vragen als: “Waarom maak ik muziek?” “Voor wie maak ik muziek?” en “Wat zou muziek maken voor mij zijn zonder deze band?”

Interviewsetting
We vragen Bas van Dalen, een goede vriend, om advies. Hij oppert het idee om elkaar te ondervragen in een interview setting. Een vaste vragenlijst vormt de basis voor de gesprekken die we met elkaar gaan voeren, waarbij telkens een bandlid wordt ondervraagd door de andere twee.

Deze vragenlijst stellen we zelf samen en bevat naast bovenstaande muziekgerelateerde vragen, vragen van andere aard. Zoals: “Wat is je grootste angst?”, “Wat fascineert je?” en “Hoe en waar zie jij jezelf over tien jaar?”

Risico
Voordat we met de interviewsessies aan de slag gaan, wijzen we elkaar op het risico ervan. We zullen open en eerlijk tegen elkaar moeten zijn. Frustraties moeten uitspreken. Met wellicht scheve gezichten tot gevolg, die de huidige vriendschap kunnen schaden. We besluiten het erop te wagen. Hebben hoop op een goede afloop.

Lange nachten
Omdat het resultaat van de gesprekken als input dient voor de volgende stappen in het proces, moeten we er waakzaam op zijn deze fase niet te overhaasten. De vragenlijst dient als leidraad en eenmaal aan de praat (met uiteraard de nodige alcohol in ons bloed), vliegen een avond en een nacht zo voorbij. Het lijkt soms meer op een praatgroep dan een band.

Resultaat
Na een stuk of vijf van deze slopende sessies, denken we genoeg input verzameld te hebben voor de volgende stap. Ondanks dat we elkaar al meer dan tien jaar kennen, zijn we door deze gesprekken nóg meer over elkaar te weten gekomen.

Het belangrijkste resultaat is misschien wel dat we eerlijk tegen elkaar zijn (geen smoesjes meer) en frustraties direct uitspreken. In het verleden mondden gewoonten, doordat ze op hun beloop werden gelaten, nog wel eens uit in ergernissen. Het is alsof we een zakelijkere band met elkaar gekregen hebben en het voelt als beginnen met een schone lei.

Volgende stap
We horen je denken: “Allemaal leuk en aardig die sessies, gayboys! Maar wat is de volgende stap in het proces?” Dat weten we zelf ook niet precies. Thies neemt contact op met zijn docent Rutger Middendorp aan de Academie voor Popcultuur.

In de blogpost van volgende week kun je lezen hoe Rutger Blizzard op weg helpt en ze met de individuele DNA’s aan de slag gaan.

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] hoogtepunten en recente hoogtepunten, de inkeer, de eerste plannen, een heuse S.W.O.T.-analyse en een analyse van hun DNA, de focus is het nu tijd om wat richtlijnen op te […]

  2. […] hoogtepunten en recente hoogtepunten, de inkeer, de eerste plannen, een heuse S.W.O.T.-analyse en een analyse van hun DNA is het tijd voor […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.