Op naar het ruime sop… met Blizzard #3

Tijdens de muzikantendag in Utrecht kwam ik de jongens van de Achterhoekse rockband Blizzard tegen. Drie guitige gabbers die op jonge leeftijd op de middelbare school een bandje begonnen en stapje voor stapje steeds verder kwamen. Dit is nu ook een probleem geworden volgens de band.

De stappen moeten groter, sneller en nog verder worden gezet. Drie jongens worden heren, maar hun gezamenlijke stipje op de horizon is gebleven. Terwijl de wereld om hen heen verandert en zijzelf ook, is de band een baken van rust gebleken.

Nu de drie kapiteins het ruime sop verkiezen, staat het bootje Blizzard voor de keuze rond te blijven dobberen in het pierebadje van de Achterhoek, of om een schip op te tuigen die de woelige baren zou kunnen trotseren.

Aangezien ik een apostel ben van het beta-denken voor muzikanten, vroeg ik de heren om van deze zoektocht naar hun gedeelde vuurtoren aan de horizon de komende maanden eens wekelijks in alle eerlijkheid verslag te doen. Na de introductie en hun eerste stapjes is het tijd voor de eerste hoogtepunten.

In deze blogpost denderen we in sneltreinvaart langs de hoogtepunten uit de periode 2002 – 2006 van bijna tien jaar Blizzard. We laten zien welke stappen we hebben gemaakt om te komen waar we nu staan. Dit beschrijven we uitgebreid zodat we hier in deel 5 goed op kunnen reflecteren.

*2002
Podium ervaring
Na ons eerste optreden in het voorjaar van 2002 op het schoolfeest willen we meer. We vinden het fantastisch om onze muziek voor een publiek te mogen spelen. De eerste twee jaar spelen we voornamelijk op regionale open podia. Door mee te doen aan open podia willen we podiumervaring opdoen en bands uit de buurt leren kennen.

Taakverdeling
We hebben natuurlijk ook een website nodig. Niels knutselt in zijn vrije tijd al wat met Photoshop en internet. Hij ontwerpt de website en wordt hier verantwoordelijk voor. Timo heeft een vlotte babbel, dus wordt aangesteld om de boekingen regelen.

*2004
Demo
Om aan optredens te komen blijkt een goede demo essentieel. In 2004 nemen we onze demosingle Still Questioning op in de S&K Studio van Dick Kemper (Timo’s basgitaarleraar). De demo wordt ook door Dick geproduceerd.

Voor het eerst in een echte studio: spannend! We kijken onze ogen uit: een immens grote mengtafel, vintage gitaren aan de muur en apparatuur waar we niet eens aan durven zitten. Bands als Intwine, IOS. en Mooi Wark namen hier hun hitsingles op. We hadden natuurlijk geen flauw benul van wat er komt kijken bij een opname in een studio. De volgorde van inspelen, drummen met clicktrack en het inzingen van koortjes. Het is allemaal nieuw voor ons, maar na twee dagen flink aanpoten staan de twee nummers erop!

De opname betalen we van het geld dat we met de eerste optredens bij elkaar gesprokkeld hebben. Niels ontwerp de singlehoes en zijn moeder maakt de foto’s. De plaatselijke A/V-boer perst de cd’s en print de hoes (uiteraard voor veel te veel geld). Het resultaat is een retestrakke demosingle die zowel goed klinkt als er verzorgd uitziet. Het schijfje levert veel nieuwe optredens op.

PaasPop
Datzelfde jaar worden we, na het insturen van onze demo uitgenodigd, om deel te nemen aan de Slag om PaasPop. We winnen de bandcontest en mogen PaasPop Zieuwent openen. We zijn apetrots!

Door media-aandacht van onder andere De Gelderlander en TV Gelderland maken we snel naam in de Achterhoek, wat resulteert in nog meer optredens in de regio.

*2006
Album
In 2006 besluiten we dat het tijd is voor een opvolger van de demosingle. Er ligt een stapel nieuw eigen werk klaar dat we willen uitbrengen, dus de opname van een album lijkt ons een logische stap. Thinking Twice ziet het levenslicht.

Het album wordt wederom opgenomen in de S&K Studio met Dick Kemper achter de knoppen. De samenwerking verliep twee jaar eerder prima en voor de gelikte Amerikaanse sound die we voor ogen hebben, zijn we bij hem aan het goede adres.

Voor de opnames trekken we een volle week uit. Drums en basgitaar staan er snel op, maar het inspelen van de gitaarpartijen en de zang kost aanzienlijk meer tijd. We nemen acht nummers op. De kosten betalen we met geld afkomstig uit optredens en van sponsoren. Het tekort wordt aangevuld met geld uit eigen zak. Dit deel betalen we onszelf later weer terug met opbrengsten uit nieuwe optredens.

De fysieke albums worden via onze eigen website en een aantal winkels in de regio verkocht. Online teasen we met audiofragmenten van 30 seconden.

Debuut op landelijke radio en tv
Het album versturen we onder meer naar 3FM en TMF en we worden vrijwel direct teruggebeld met de vraag of we in de studio willen komen spelen.

Ons debuut op de landelijke radio beleven we bij Michiel Veenstra op 3FM. We mogen bij Renate Verbaan op TMF langskomen om tussen twee wandjes (lees: studio) ons nummer te playbacken. Bij TV Gelderland spelen we live in de studio een akoestisch nummer.

We brengen geen officiële single uit en bepalen per mediaoptreden welk liedje we het beste vinden passen. Bij 3FM spelen we een stevig nummer, bij TMF een ballad en bij TV Gelderland een akoestische uitvoering van de ballad.

Programmeurs bestoken
Met bovenstaande wapenfeiten bestoken we programmeurs van festivals door heel Nederland. Dit met telefoonrekeningen van honderden euro’s tot gevolg. Investeringskosten, laten we maar zeggen.

Het album valt op bij de programmeur van de Vierdaagsefeesten in Nijmegen. Timo onderhoudt intensief contact met hem. Per mail en telefoon houdt hij de programmeur bijna wekelijks op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom de band. Na een aantal maanden is daar eindelijk de langverwachte bevestiging: we mogen optreden op de mainstage aan de Waalkade!

Lees volgende week wat de hoogtepunten zijn uit de periode 2007 – 2010.

 

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] de vakantie vertelden de heren al in verschillende posts hoe ze op dit punt beland zijn (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11). Nu de vakantie voorbij is, zetten de heren de zeilen maar eens […]

  2. […] eens wekelijks in alle eerlijkheid verslag te doen. Na de introductie, de eerste stapjes, de eerste hoogtepunten en recente hoogtepunten, de inkeer en de eerste plannen, werd het tijd voor een […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.