Op naar het ruime sop… met Blizzard #2

Tijdens de muzikantendag in Utrecht kwam ik de jongens van de Achterhoekse rockband Blizzard tegen. Drie guitige gabbers die op jonge leeftijd op de middelbare school een bandje begonnen en stapje voor stapje steeds verder kwamen. Dit is nu ook een probleem geworden volgens de band.

De stappen moeten groter, sneller en nog verder worden gezet. Drie jongens worden heren, maar hun gezamenlijke stipje op de horizon is gebleven. Terwijl de wereld om hen heen verandert en zijzelf ook, is de band een baken van rust gebleken.

Nu de drie kapiteins het ruime sop verkiezen, staat het bootje Blizzard voor de keuze rond te blijven dobberen in het pierebadje van de Achterhoek, of om een schip op te tuigen die de woelige baren zou kunnen trotseren.

Aangezien ik een apostel ben van het beta-denken voor muzikanten, vroeg ik de heren om van deze zoektocht naar hun gedeelde vuurtoren aan de horizon de komende maanden eens wekelijks in alle eerlijkheid verslag te doen. Vorige week introduceerden de heren zichzelf en vandaag duiken we terug in de tijd; het pierebadje van Blizzard 🙂

Hoe het begon

Je bent jong en je wilt wat…
We zijn drie jonge lummels van een jaar of veertien wanneer we in de zomer van 2001 besluiten een bandje op te richten. Doel: eigen liedjes maken en optreden.

Timo en Niels, beiden opgegroeid in het Achterhoekse dorp Aalten, zijn voor de oprichting van de band al jaren bevriend met elkaar. Timo, een creatieve duizendpoot, kan zijn creativiteit kwijt bij de toneelvereniging en op tekenles. Maar na het horen van Give It Away van Red Hot Chili Peppers is hij gefascineerd door de basgitaar.

Het lijkt Timo fantastisch om in een rockband te spelen. Hij besluit er zelf een te formeren. Kameraad Niels wordt er met zijn stekeltjeskapsel bij getrokken om te drummen. Hij trommelt al jaren bij de fanfare en heeft net een drumstel gekocht. De ritmesectie is geboren! Dat gaat mooi vlot. Maar zonder gitarist geen rockband, natuurlijk.

Thies, afkomstige uit het naburige Varsseveld, zit op dezelfde middelbare school en blijkt een aardig potje gitaar te kunnen spelen. Hij heeft genoeg van de ongedisciplineerde rammelbandjes waar hij op dit moment in speelt en maakt de rockband compleet. Naar een zanger is nooit gezocht: Timo wil graag zingen en, zeg nou zelf, zijn stem klinkt toch best ok toch? Prima, Timo is de zanger van de band!

Bandnaam
De bandnaam Blizzard wordt snel geboren. Wanneer we een aantal Engelse woorden op een bierviltje schrijven, spreekt Blizzard het meest tot de verbeelding: sneeuwstorm. Het klinkt best stoer en typeert de stevige muziek die we spelen.

Repertoire
Ons hart ligt vanaf het begin bij het schrijven van eigen werk: catchy pop-rockliedjes met een kop en een staart. Timo en Thies spreken regelmatig af om aan nieuwe nummers te schrijven. Het klikt en ze vullen elkaar uitstekend aan.

Omdat we nog niet genoeg eigen materiaal hebben om een set te vullen, vullen we deze aan met nummers die we ‘gewoon vet’ vinden: songs van post-grunge bands als Nickelback en Staind tot evergreens van Guns ‘n Roses en Metallica. Kortom: een gemêleerd repertoire van eigen werk en covers dat een breed publiek zal aanspreken.

Gratis oefenruimte
Bij gebrek aan oefenruimtes in Aalten repeteren we iedere zaterdag noodgedwongen bij de ouders van Niels thuis. Eerst in de serre aan het huis, later in een nieuw gebouwd ‘oefenhok’: een geïsoleerde ruimte (wel zo prettig voor de buren) waar je met drie personen, inclusief apparatuur, prima in past. We beseffen dat we hier ontzettend veel mazzel mee hebben. Voor veel bandjes is de luxe van gratis repeteren niet weggelegd. Het geld dat anders aan een oefenruimte uitgegeven zou zijn, kunnen we nu investeren in onze instrumenten en apparatuur.

Discipline
Zaterdag is de vaste repetitiedag. Gedisciplineerd werken we de lijst met nummers af die we de week daarvoor hebben samengesteld. We gaan fanatiek te werk: tussendoor geen gekloot en gezuip. Concentratie! Naast de wekelijkse gezamenlijke repetities oefent iedereen thuis individueel en volgt lessen: Timo heeft basgitaarles van Dick Kemper (Vandenberg) en Thies zit in de leer bij Jan-Wilm Tolkamp (Normaal). Het individueel (blijven) oefenen vraagt motivatie maar is essentieel om een fatsoenlijk niveau te behalen.

Het eerste optreden

We werken toe naar het eerste optreden op het schoolfeest in de gymzaal. Eenmaal aan het podium geroken te hebben, willen we meer. Er zullen nog een hoop optredens volgen.

Lees volgende week zaterdag in deel 3 hoe Blizzard zich verder ontwikkelt en welke hoogtepunten zij beleven.

3 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] rockband Blizzard tegen. Drie guitige gabbers die op jonge leeftijd op de middelbare school een bandje begonnen en stapje voor stapje steeds verder kwamen. Dit is nu ook een probleem geworden volgens de […]

  2. […] rockband Blizzard tegen. Drie guitige gabbers die op jonge leeftijd op de middelbare school een bandje begonnen en stapje voor stapje steeds verder kwamen. Dit is nu ook een probleem geworden volgens de […]

  3. […] de komende maanden eens wekelijks in alle eerlijkheid verslag te doen. Na de introductie, de eerste stapjes en de eerste hoogtepunten, is het vandaag tijd voor de meest recente […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.