Op naar het ruime sop… met Blizzard #23

thies eurosonicTijdens de muzikantendag in Utrecht kwam ik de jongens van de Achterhoekse rockband Blizzard tegen. Drie guitige gabbers die op jonge leeftijd op de middelbare school een bandje begonnen en stapje voor stapje steeds verder kwamen. Dit is nu ook een probleem geworden volgens de band.

De stappen moeten groter, sneller en nog verder worden gezet. Drie jongens worden heren, maar hun gezamenlijke stipje op de horizon is gebleven. Terwijl de wereld om hen heen verandert en zijzelf ook, is de band een baken van rust gebleken.

Nu de drie kapiteins het ruime sop verkiezen, staat het bootje Blizzard voor de keuze rond te blijven dobberen in het pierebadje van de Achterhoek, of om een schip op te tuigen die de woelige baren zou kunnen trotseren.

Aangezien ik een apostel ben van het beta-denken voor muzikanten, vroeg ik de heren om van deze zoektocht naar hun gedeelde vuurtoren aan de horizon de komende maanden eens wekelijks in alle eerlijkheid verslag te doen. Eerder vertelden de heren al in verschillende posts hoe ze op dit punt beland zijn (12345678, 9101112131415161718192021, 22)

 

#23 Thies over sessie gitaarwerk

Naast gitarist in Blizzard, is Thies sinds kort sessiegitarist bij de Groningse pop/rockformatie Dudettes. In deze blogpost deelt hij zijn eerste ervaringen.

Waarom sessiegitarist
Eind vorig jaar werd ik gevraagd om auditie te doen bij Dudettes. Sinds kort speel ik daar als sessiegitarist. Het sessiewerk doe ik naast mijn studie aan de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden. Het opdoen van ervaring, nieuwe contacten en veel optredens in het vooruitzicht waren voor mij de belangrijkste redenen om dit avontuur aan te gaan. Als sessiegitarist bedenk ik mijn eigen backingpartijen en heb ik veel muzikale inbreng.

In eerste instantie ben ik aangenomen voor de promotieoptredens en de club- en festivaltour. Aan het einde van het festivalseizoen bekijken we met de band en het management wat dan de plannen zijn, en of ik als sessiemuzikant bij de band betrokken blijf.

Bobo’s met sigaren
Met Dudettes speelde ik onlangs op Eurosonic/Noorderslag. Dat Groningen het derde weekend van januari the place to be is voor muzikaal Nederland wist ik, maar dat het zo groots en belangrijk is wist ik niet. De associatie die ik erbij had, was van een nieuwjaarsreceptie voor bobo’s met sigaren… Maar daarentegen was het publiek heel divers en de sfeer top! Het is vreselijk belangrijk om hier als band te staan omdat alle mogelijke contacten voor de toekomst er rondlopen.

Samenwerking

Ik ervaar nu hoe belangrijk het is om als band mensen om je heen te hebben, die geloven in het product (de band en de muziek) en je helpen met bijvoorbeeld optredens, apparatuur, arrangement en opnames. Als band draait het om het creëren van goodwill.

Afgelopen jaren deden we met Blizzard vrijwel alles zelf. Maar als ik nu zie wat er allemaal bij een band komt kijken, is dit simpelweg onmogelijk. We zullen straks met Blizzard – wanneer de tijd rijp is om uit de repetitieruimte te komen – flink gebruik moeten maken van ons netwerk en intensieve samenwerkingsverbanden moeten aangaan met arrangeurs, studio’s, producers, bookers en managers.

Passie
Bij Blizzard schrijf ik samen met Timo de nummers. Dat vind ik het leukste om te doen. Het woord sessiegitarist zegt voldoende; bij Dudettes draait het om de drie dames. Door de jaren heen hebben Timo en ik veel van elkaar geleerd: hoe schrijven we songs die interessant blijven met alleen gitaar, bas, drum en zang. Met dit in het achterhoofd schrijven Timo en ik nummers. Een goed gevoel hebben bij muzikanten waar je mee schrijft is een kwestie van tijd, repeteren en experimenteren.

Ondertussen zijn we op dreef met schrijven van nieuwe songs – inmiddels liggen er zes nummers op de plank (1 2 3 4 5 6) – en wordt het tijd voor een langetermijn planning met concrete doelen. Denk daarbij aan opnames en een live set. In de volgende blogpost lees je hier meer over.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.