Op naar het ruime sop… met Blizzard #16

Tijdens de muzikantendag in Utrecht kwam ik de jongens van de Achterhoekse rockband Blizzard tegen. Drie guitige gabbers die op jonge leeftijd op de middelbare school een bandje begonnen en stapje voor stapje steeds verder kwamen. Dit is nu ook een probleem geworden volgens de band.

De stappen moeten groter, sneller en nog verder worden gezet. Drie jongens worden heren, maar hun gezamenlijke stipje op de horizon is gebleven. Terwijl de wereld om hen heen verandert en zijzelf ook, is de band een baken van rust gebleken.

Nu de drie kapiteins het ruime sop verkiezen, staat het bootje Blizzard voor de keuze rond te blijven dobberen in het pierebadje van de Achterhoek, of om een schip op te tuigen die de woelige baren zou kunnen trotseren.

Aangezien ik een apostel ben van het beta-denken voor muzikanten, vroeg ik de heren om van deze zoektocht naar hun gedeelde vuurtoren aan de horizon de komende maanden eens wekelijks in alle eerlijkheid verslag te doen. Eerder vertelden de heren al in verschillende posts hoe ze op dit punt beland zijn (12345678, 91011121314, 15).

# 16 – Workflow

Twee weken geleden schreef Timo over zijn basgitaar sound en in de blogpost van vandaag zou Thies iets over zijn gitaargeluid vertellen. Maar omdat we onlangs tijdens een bandmeeting een aantal zaken wat betreft de organisatie flink hebben aangescherpt, besloten we deze blogpost aan die ontwikkeling te wijden.

Concrete songs
Tijdens het bandoverleg, inmiddels zo’n twee weken geleden, bespreken we de jamsessies. Het experimenteren levert veel interessant en bruikbaar materiaal op, maar we moeten niet te lang in die fase blijven hangen. We besluiten dat het nu tijd is om naar concrete songs toe te werken. Ook moet de productiviteit omhoog. Om dit te bewerkstelligen moet iemand de absolute leiding hebben en knopen doorhakken.

Leider
Timo is het creatieve brein van de band. Tijdens de bandmeeting benoemen we hem formeel als leider. Hij is vanaf dan eindverantwoordelijk voor het muzikale proces. Door zijn rol duidelijk te definiëren, en strakke afspraken te maken, is Timo zich bewust van zijn verantwoordelijkheid en kan hij hierop afgerekend worden.

Structuur
Om structuur aan te brengen in de manier waarop songs tot stand komen, hebben we een workflow met strakke taakverdeling gecreëerd. De werkwijze en voorkeuren van een ieder in dit proces (dat al eerder duidelijk is geworden) zijn hierbij het uitgangspunt: Timo is de creatieve spil, Niels heeft een dienende rol en Thies wil zijn ‘eigen ding’ in het geheel kunnen doen.

De manier van aanpak is als volgt:

  1. Timo schrijft een song en neemt ruwe versie (zanglijn, basgitaar en drums) op in zijn homestudio.
  2. Thies bedenkt gitaarpartijen bij de ruwe versie, neemt ze door met Timo, en werkt ze verder uit.
  3. Niels repeteert alvast met een aparte track (met basgitaar en drums) die hij van Timo ontvangt. Daarna repeteren Timo en Niels samen.
  4. Vervolgens komt de hele band – optimaal voorbereid – in de repetitieruimte samen en wordt de song helemaal uitgewerkt.

Deze manier van werken moet de productiviteit een flinke boost geven.

In de volgende blogpost vertelt Thies over zijn gitaarspel- en sound.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.