Op naar het ruime sop… met Blizzard #9

Tijdens de muzikantendag in Utrecht kwam ik de jongens van de Achterhoekse rockband Blizzard tegen. Drie guitige gabbers die op jonge leeftijd op de middelbare school een bandje begonnen en stapje voor stapje steeds verder kwamen. Dit is nu ook een probleem geworden volgens de band.

De stappen moeten groter, sneller en nog verder worden gezet. Drie jongens worden heren, maar hun gezamenlijke stipje op de horizon is gebleven. Terwijl de wereld om hen heen verandert en zijzelf ook, is de band een baken van rust gebleken.

Nu de drie kapiteins het ruime sop verkiezen, staat het bootje Blizzard voor de keuze rond te blijven dobberen in het pierebadje van de Achterhoek, of om een schip op te tuigen die de woelige baren zou kunnen trotseren.

Aangezien ik een apostel ben van het beta-denken voor muzikanten, vroeg ik de heren om van deze zoektocht naar hun gedeelde vuurtoren aan de horizon de komende maanden eens wekelijks in alle eerlijkheid verslag te doen. Na de introductie, de eerste stapjes, de eerste hoogtepunten en recente hoogtepuntende inkeerde eerste plannen, een heuse S.W.O.T.-analyse en een analyse van hun DNA is het tijd voor focus.

#9 Focus

Vorige week gingen we aan de slag met het DNA van de band. Lees deze week hoe we vanuit ons DNA een aantal belangrijke veranderingen doorvoeren op essentiële vlakken.

Schrijfproces
Alles valt of staat met goede muziek. Iets waar we ons de afgelopen jaren niet genoeg van bewust zijn geweest. Het schrijfproces is eigenlijk altijd een ondergeschoven kindje geweest, terwijl de muziek het fundament moet zijn.

Bij Blizzard werd nauwelijks aandacht besteed aan arrangementen, of inhoudelijke ingegaan op de teksten. Met het resultaat waren we al snel tevreden: wanneer het voor ons goed klonk, dachten we dat het goed genoeg was.

We waren bang om onze muziek in een vroeg stadium te delen en hebben nooit om feedback van vrienden of collega-muzikanten gevraagd. Bizar eigenlijk.

Voortaan delen we het muzikale proces met de buitenwereld, onder andere via dit blog, en stellen reacties erg op prijs. Door arrangeurs bij het schrijfproces te betrekken hopen we tot songs te komen waarover is nagedacht en die écht goed in elkaar zitten. En er moet nog veel geëxperimenteerd worden om tot een eigen, authentieke sound te komen.

Leidraad
Met kernwoorden als ‘energie’ en ‘pompen’ in het achterhoofd, hebben we nu een focus voor het schrijven van de teksten en componeren van de muziek. Het dient als leidraad en schept een kader. Daardoor kunnen we goed beoordelen of iets voldoet of niet. Doordat de cultuur binnen de band is veranderd, spreken we elkaar nu kritisch aan.

Live
Bij Blizzard heeft de nadruk altijd gelegen op het maken van vette studio-opnames. We dachten met een goede plaat programmeurs en platenmaatschappijen te overtuigen. We waren niet in staat om het geluid en en de kwaliteit van de opname live te evenaren.

Nu weten we dat een sterke livereputatie van levensbelang is. Het moet staan als een huis. Omdat we ons niet bewust waren van het belang hiervan, en daardoor studioresultaat verkozen boven liveresultaat, heeft jarenlang de focus verkeerd gelegen.

We richten ons voorlopig alleen op live: het neerzetten van een eigen geluid, retestrak samenspel en een ijzersterke performance. We gaan meer repeteren en het podium pas weer op als álles klopt.

Taakverdeling
We hebben ook kritisch naar de taakverdeling binnen de band gekeken. Timo is altijd de muzikale leider geweest en verzorgde daarnaast de boekingen. Dat laatste was destijds vanzelfsprekend: Timo heeft een vlotte babbel, is vriendelijk en enthousiast. En Niels en Thies zaten helemaal niet te wachten op het regelen van optredens.

Maar het doen van de boekingen nam zoveel tijd in beslag, dat dit ten koste ging van waar het allemaal om draait: het schrijven van muziek. Daar ligt Timo’s talent. En niet bij het zakelijke en organisatorische aspect, dat komt kijken bij de boekingen.

Timo houdt zich vanaf nu alleen nog bezig met het schrijven van de muziek en teksten. De boekingen worden overgenomen door Thies. Hij heeft zijn organisatorische skills de laatste jaren sterk ontwikkeld en is, mede door zijn studie, altijd met muziek bezig. Dat Thies de boekingen gaat doen, neemt een zware last van Timo’s schouders. Die kan zich nu weer focussen op waar zijn hart ligt: muziek maken.

Niels blijft vormgeving, media en online (waaronder dit blog) doen.

Lees volgende week hoe Blizzard ‘richtlijnen’ opstelt om de focus vast te kunnen houden.

 

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] plannen, werd het tijd voor een heuse S.W.O.T.-analyse, een analyse van het DNA, het krijgen van focus en het opstellen van richtlijnen. Tijd voor een laatste verantwoording en om dan echt aan de […]

  2. […] inkeer, de eerste plannen, een heuse S.W.O.T.-analyse en een analyse van hun DNA, de focus is het nu tijd om wat richtlijnen op te […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.