Tooltip #96 E-mail evolueert met Fluent.io

Mijn allereerste e-mail verstuurde ik via De Digitale Stad Amsterdam. Dat moet in 1995 of 1996 geweest zijn, gok ik. De basis opzet van elektronische post is in de daarop volgende zeventien jaar eigenlijk maar weinig veranderd. Een knop om nieuwe berichten te maken, mapjes voor inkomende berichten, verstuurde berichten en een archief. That’s it, basically.

Gratis

Deze manier van communicatie is daarnaast voor mijn generatie veelal ‘gratis’ geweest. Dat betekent dat de gebruiker genoegen nam met her en der wat reclame en soms met een mindere lay-out dan de betaalde aanbieders (providers, software ontwikkelaars etc.). Toen Gmail in 2004 zichzelf introduceerde kwam de mogelijkheid voor een onbeperkte online opslag van al je conversaties en luidden zij hiermee als een van de eersten het cloudtijdperk in. Hierdoor behoorde e-mails verwijderen tot het verleden en werd archivering ook nog eens heel simpel door de geïntegreerde superieure zoekfunctie van moederbedrijf Google.

Nieuwe generatie

Tegenwoordig hoor je vaak dat ‘jongeren’ bijna geen e-mail meer gebruiken en al jarenlang voornamelijk communiceren via sociale media zoals MSN, Hyves, Facebook en gratis sms-diensten zoals Ping en WhatsApp. E-mail bekijken ze slechts enkele malen per week. Met dit gegeven werd het ook hoog tijd om e-mail eens in een nieuw jasje te steken. Wederom deed Google al wel een aardige innovatieve boon in de virtuele pot met allerlei geautomatiseerde functionaliteiten zoals gebundelde conversaties en cc-suggesties, maar hun poging om elektronische communicatie echt eens grondig te vernieuwen (Google Wave) sloeg niet aan bij het grote publiek.

Fluent.io

Drie Australiërs, die eerder bij Google werkten, komen nu met iets nieuws: Fluent.io. Deze nieuwe e-maildienst toont je mails in een ‘stream’ zoals bij Facebook. Daarnaast kun je realtime je berichten doorzoeken terwijl je typt, worden bijlagen in een slide-show getoond en kun je meerdere accounts beheren vanuit één log-in. Onderstaande video toont een interessant kijkje in de e-mailkeuken van morgen die wellicht een brug kan slaan tussen de verschillende generaties?

Voor de geïnteresseerden, lees hier een uitgebreider interview met de makers.

Bekijk hier meer handige Tooltips over muziek(-educatie) en innovatie

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.