Op naar het ruime sop… met Blizzard #11

Tijdens de muzikantendag in Utrecht kwam ik de jongens van de Achterhoekse rockband Blizzard tegen. Drie guitige gabbers die op jonge leeftijd op de middelbare school een bandje begonnen en stapje voor stapje steeds verder kwamen. Dit is nu ook een probleem geworden volgens de band.

De stappen moeten groter, sneller en nog verder worden gezet. Drie jongens worden heren, maar hun gezamenlijke stipje op de horizon is gebleven. Terwijl de wereld om hen heen verandert en zijzelf ook, is de band een baken van rust gebleken.

Nu de drie kapiteins het ruime sop verkiezen, staat het bootje Blizzard voor de keuze rond te blijven dobberen in het pierebadje van de Achterhoek, of om een schip op te tuigen die de woelige baren zou kunnen trotseren.

Aangezien ik een apostel ben van het beta-denken voor muzikanten, vroeg ik de heren om van deze zoektocht naar hun gedeelde vuurtoren aan de horizon de komende maanden eens wekelijks in alle eerlijkheid verslag te doen. Na de introductie, de eerste stapjes, de eerste hoogtepunten en recente hoogtepuntende inkeer en de eerste plannen, werd het tijd voor een heuse S.W.O.T.-analyse, een analyse van het DNA, het krijgen van focus en het opstellen van richtlijnen. Tijd voor een laatste verantwoording en om dan echt aan de slag te gaan.

# 11 Aan de slag!

Vorige week kon je lezen hoe we ‘regels’ opstelden, die ons tijdens de oefensessies helpen om de focus scherp te houden. Terloops vermeldden we dat we “bewust de keuze hebben gemaakt voor één gitarist in de band”.

Meindert merkte terecht op dat wij de keuze voor een gitarist niet onderbouwd hadden. Hij is dan ook erg benieuwd naar een toelichting. Die geven we graag in deze blogpost.

Waarom maar één gitarist? 
We gaan uit van de huidige bezetting. Afgelopen periode hebben we kritisch gekeken naar de functie en rol van de instrumenten binnen het geheel.

Er zal nu meer vanuit ritmesectie worden geschreven, dan vanuit gitaar. In het verleden vormde gitaar het uitgangspunt voor de muziek. De gitaar zal nu dienen voor het opvullen van de songs en het brengen van afwisseling in de muziek.

Voorlopig gaan we dus uit van de huidige driemansformatie. We wachten af hoe het zicht ontwikkelt. Als de muziek vraagt om meer, zullen we t.z.t. kijken wat de uitbreidingsmogelijkheden zijn.

Repeteren 
Dit weekend is het dan ein-de-lijk zover: we gaan de oefenruimte in! Vanaf nu zullen we weer wekelijks repeteren. Voorlopig zijn het jamsessies, met een strakke focus op pompende lijnen. We nemen ruim de tijd voor experiment en zijn erg benieuwd wat hieruit zal ontstaan.

Alvast een voorproefje:

De heren denken in deze fase van het proces niet wekelijks iets relevants te melden te hebben en brengen ons daarom op zondag 7 augustus in een nieuwe blogpost weer op de hoogte van de vorderingen tot dan toe. Ondertussen kun je de heren in de gaten houden via Twitter (@timopennings – @thiesrademaker – @nielshouwer), waarop ze regelmatig foto’s en video’s plaatsen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.